sobota, 14 maja 2016

NOWALIJKI


Witajcie serdecznie! Było o rabatkach, kwiatkach. Teraz czas na nowalijki, czyli pierwsze wiosenne warzywa. Nazywamy je nowalijkami bo ukazują się po raz pierwszy wiosną. Młode warzywa kuszą kolorami, soczystością i świeżym - wiosennym zapachem. Co ważne - mają wiele witamin.

Wiosenne warzywa

By zdrowym być
trzeba z warzywami
w "zgodzie" żyć
jeść rzodkiewkę, sałatę
Nie "gardzić" zupą 
z botwinki
warzywa
https://pixabay.com/pl/warzywa-pomidory-papryka-czosnek-1212825/
ani jarzynową
z kalafiorem i brokułami
To przecież zdrowe 
zupy z witaminami
Nie kaprysić, jeśli
coś jest ze szpinakiem
To kolejna nowalijka,
którą warto zjeść 
ze smakiem
Jest ich jeszcze sporo...
Ot, taki szczypiorek
z pewnością na kolorowej 
kanapce poprawi ci humorek...
A jeszcze na przekąskę
może być kalarepa


                                   SMACZNEGO!